Jak zaplanować przestrzeń w kuchni, by była nie tylko funkcjonalna, ale też estetyczna?

Klucz do sukcesu, czyli ergonomia i układ kuchni
Projektując kuchnię, warto myśleć o codziennych potrzebach domowników. Inne rozwiązania potrzebne są osobom, które kochają gotować. Z kolei zupełnie inne sprawdzają się u domowników ceniących minimalizm i wszelkie uproszczenia. Istotne również, aby dostosować układ kuchni do liczby osób, które ją użytkują. Każdy powinien mieć szansę swobodnie poruszać się po pomieszczeniu.
Klasyczne i sprawdzone rozwiązanie to tzw. trójkąt roboczy. Zgodnie z jego założeniem zlew, lodówka i kuchenka powinny zostać tak rozmieszczone, aby poruszanie się między nimi było intuicyjne oraz szybkie. Dzięki temu układowi można zminimalizować liczbę zbędnych kroków i płynnie przechodzić między poszczególnymi etapami przyrządzania posiłków.
Kolejne ciekawe rozwiązanie to układ liniowy – sprawdza się głównie w małych kuchniach. Według tej koncepcji wszystkie elementy znajdujące się w pomieszczeniu powinny zostać ustawione wzdłuż ściany, dzięki czemu zaoszczędzić można miejsce.
W średniej wielkości kuchniach często wybierany jest układ L, który daje dużo przestrzeni roboczej. Z kolei w większych pomieszczeniach świetnie sprawdza się układ U lub z wyspą. Druga opcja jest niezwykle komfortowa, ponieważ wyspa może być zarówno dodatkowym blatem roboczym, jak i miejscem, przy którym można zjeść np. szybkie śniadanie przed pracą lub wypić ulubioną kawę.
Wybór materiałów i sprytne przechowywanie
Wybór materiałów ma kluczowe znaczenie dla trwałości kuchni, a także utrzymania jej w czystości. Warto zadbać o to, aby blat roboczy odporny był na wysoką temperaturę i zarysowania. Fronty mebli powinny być łatwe do wyczyszczenia, natomiast podłoga odporna na wilgoć. Staraj się inwestować w elementy, które posłużą na lata.
Nawet najmniejsze szczegóły dodają wnętrzom nietuzinkowego wyrazu. Doskonałym przykładem może być zlewozmywak granitowy. To armatura odporna na uderzenia i łatwa w utrzymaniu czystości. Zlewozmywak z granitu bez problemu dopasujesz kolorystycznie do swojej kuchni. To rozwiązanie zarówno funkcjonalne, jak i estetyczne.
Nie można zapomnieć o porządku w kuchni. Dzięki jego zachowaniu można sprawić, że kuchnia będzie wyglądać schludniej. Jednym z najważniejszych elementów starannie zaplanowanej przestrzeni kuchennej jest zatem odpowiednie przechowywanie. Warto postawić na:
-
wysokie szafki sięgające sufitu, które pozwolą wykorzystać pionową przestrzeń.
-
System organizacji w szafkach, np. kosze cargo i wysuwane półki.
-
Szuflady z pełnym wysuwem, dzięki którym można przechowywać większe garnki.
-
Relingi i haczyki, np. nad blatem – pozwolą blisko trzymać często używane akcesoria.
W niewielkiej kuchni sprawdzić się mogą również półki wiszące. Najczęściej ustawia się na nich kubki lub słoiczki z przyprawami.
Oświetlenie, styl i dodatki – zadbaj o to w kuchni!
W kuchni niezwykle ważne jest oświetlenie. Najlepiej mieć kilka punktów światła – w tym główne światło sufitowe równomiernie rozjaśniające pomieszczenie. Aby doświetlić blat roboczy i wyeliminować cienie, przyda się światło zadaniowe (np. lampki podszafkowe). Jeśli chcesz dodać kuchni przytulności, zdecyduj się na dodatkowe oświetlenie dekoracyjne (np. listwy LED).
Nie bez znaczenia jest też spójność szczegółów, takich jak pasujące do siebie kolory frontów i blatów, a nawet… urządzeń AGD. Warto zadbać o to, aby kuchnia wyglądała harmonijnie. Zwróć uwagę na styl oraz dodatki: ozdobne doniczki na świeże zioła, rośliny czy pojemniki na kawę i herbatę.
Jak widzisz, planowanie kuchni to proces wymagający starannego przemyślenia detali. Dzięki połączeniu funkcjonalności z estetyką można jednak stworzyć piękne pomieszczenie, w którym domownicy będą chcieć spędzać jak najwięcej wspólnych chwil.